Ден на четенето

ПГЕЕ се включва в Деня на четенето

На 17 ноември Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ Бургас се включва в Деня на четенето

През 2023 година, в третия петък от ноември, всички ние ще поставим основите на Деня на четенето в България, като се надяваме той да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата и възрастните за важността на четенето всяка година. Фондация „Четене“ подема инициативата с мотото

Четенето дава възможности!

От Фондацията споделят: Мотото, което избрахме за първото издание, има силата да донесе позитивната промяна и за децата, и за възрастните. Вярваме, че ако всеки член на обществото инвестира в разпространението на информацията за важността на четенето, черните статистики и стряскащите резултати ще намалеят драстично. Готови ли сте да направим промяната заедно?

На 17 ноември във Фотиновата библиотека ще бъдат проведени няколко часа по български език и литература с ученици от 10 и 12 клас, изпълнени с четене на Иван Вазов, разговори и дарение на книги.

А събитието, което ще бъде отворено за всички, е под наслов „Четене може да се случи навсякъде“. Очакваме Ви заедно с Вашите деца и внуци от 11:40 до 12:20 часа в градинката пред нашата гимназия, ученици от 9 клас ще прочетат „Таралежчето Черешко“ на Кина Къдрева*.

*Кина Къдрева е българска детска писателка, автор на проза и поезия, редактор на детското предаване „Лека нощ, деца!“. Кина Къдрева е от Бургас и завършва девическата гимназия „Константин Фотинов”.

Приказките ѝ са включени в учебниците за началния курс на българското училище, а творчеството ѝ се изучава в педагогическите специалности на висшите учебни заведения. За книгата си „Приказка за палавото скакалче“ през 1994 г. е удостоена от Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО с Андерсенов диплом и името ѝ е вписано в Почетния списък на най-добрите автори за деца и млади хора на планетата.