На посещение във Ватикана

ГВАРДЕЙЦИ ОТ ПГЕЕ „КОНСТАНТИН ФОТИНОВ“ НА ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВАТИКАНА

По специална покана на Папската швейцарска гвардия на 14 юни 2023 година ученици от Младежките гвардейски отряди и представители на Националната гвардейска част направиха изключително запомнящо се посещение във Ватикана. Сред участниците в посещението бяха и двама от гвардейците на ПГЕЕ “Константин Фотинов”.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България при Светия престол Н. Пр. Богдан Паташев прие групата и запозна гостите с историята и важните за България места във Ватикана.

В базиликата „Св. Петър“ Монсиньор Бруно Линс, заместник-директор на Протокола на Държавния секретариат на Светия престол, поздрави лично всяко едно от децата и всички гости, като прие и нашите поздрави, пожелания за бързо оздравяване и специални подаръци за Папа Франциск.

Със специална церемония бяха поднесени венци и цветя пред българската плоча в базиликата Санта Мария Маджоре, където папа Адриан II благославя през IX век просветителското дело на Св. Св. Кирил и Методий.

Отец Пол Лаулор, приор на базиликата Сан Клементе, посрещна българските гвардейци, които положиха венец пред гроба на Св. Кирил в базиликата Сан Клементе.

В историята на Младежките гвардейски отряди ще остане и забележителната лична среща с Командира на Папската Швейцарска гвардия, полковник Кристиян Граф, която се проведе във Ватикана. Там българските младежи представиха дейността си и зададоха много въпроси на своите домакини, които от своя страна запознаха младите гвардейци с историята на швейцарската гвардия и с достойнството и спецификите на службата. На срещата присъства и Н.Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария при Светия престол (посланик в Бългaрия от 2014 до 2018 г.). Представители на Папската гвардия прекараха време заедно с участниците от българската делегация в градините на Папски урбански колеж и след това лично ги придружиха до Сикстинската капела.

По време на визитата бяха дарени множество книги на издателство „СофтПрес“,  изданията за България на различни езици, предназначени за малките пациенти и техните родители на Ватиканската педиатрична болница „Младенецът Исус“, чиито лекари са световни лидери в 20 детски специалности и лекуват в 10 болнични отделения.

Посещението на учениците от Младежките гвардейски отряди, гвардейци от Националната гвардия, директори на училища, представители на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, университетски преподаватели и студенти от различни висши училища в България във Ватикана бе осъществено с любезното съдействие на Посолството на Република България при Светия престол, училища, общини, приятели и партньори  на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

 

Снимки: Милен Торбев