Ученически гвардейски оркестър

Отдавна ПГЕЕ „К.Фотинов“ се е вписала в културното наследство на гр.Бургас със свой собствен и неповторим облик. Това, което я прави разпознаваема и популярна за широката общественост, наред с Хора за патриотични песни и Гвардейския блок е Мартин - Тромпетен оркестър. Неговата история е млада, но динамична и изпълнена с много вълнуващи изяви. През 2012 година директорът на гимназията Коста Папазов ме покани за диригент на Мартин – тромпетен оркестър. Знаех, че поставянето на такова начало ще бъде трудно, но разчитах на подкрепата и организационната помощ на училищното ръководство. Заех се да организирам оркестъра, защото виждах ентусиазма на Директора и желанието на учениците да се изяват в една съвсем различна за тях област – изкуството. Зад гърба си имам богат опит и за мен беше и въпрос на чест да защита името и авторитета си на музикант, ръководител и диригент. С организационната подкрепа на колегата Володя Цветков, учител по история в гимназията успяхме да мотивираме учениците и да изградим сплотен и амбициозен колектив. А когато една работа се върши с обич, настроение и желание, резултатите не закъсняват.

Многобройни са изявите на оркестъра в училищните мероприятия: откриване на спортния комплекс в училищния двор, провеждане и участие на спортен празник в зала „Младост“, участие в патрони празници – дом на НХК, изпращане на зрелостници и други. Освен тези участия оркестърът представя училището в общо-градски празници и тържества, като поставяне на венци пред руския паметник, факелни шествия на ВМРО по случай годишнината на Левски, участие по случай празника на театралните и куклени артисти в гр.Бургас. Участие в национални празници, участие в факелно шествие по случай 50 години ПГЕЕ „К.Фотинов“.

Успехите на Мартин – Тромпетен оркестър и неговата популярност са вдъхновения за учениците и удовлетворение за мен като диригент. Уверен съм, че щом зазвучат празничните маршове всички ние учители и ученици, изпитваме гордост, че сме част от целия летопис на ПГЕЕ „К.Фотинов“

Симеон Стайков

Ръководител и диригент на Мартин – тромпетен оркестър при ПГЕЕ “К.Фотинов“

През 2018 година оркестъра получи своя тамбурмажор и се преименува във II-ри ученически гвардейски оркестър.