Ученически гвардейски отряд

През 2010/2011 учебна година по идея на Мария Кирякова, учител по история и цивилизация, се сформира нова извънкласна форма - „Представителен блок на гимназията“. За ръководител на блока е определен преподавателя по физкултура Аспасия Петкова. След нея ръководството му е поето от друг учител по физическо възпитание и спорт - госпожа Таня Димитрова. Представителния блок впечатлява със своята визия и изпълнения и затова участва във всички училищни мероприятия. Често е търсен за участия и от община Бургас и други общини от областта.

Изявите на „Представителен блок на гимназията“ и усърдието на ръководството на училището са повода на церемонията, с която представителния блок се превъплати в гвардейски отряд.

На 3 юни 2018 г. в Бургас на площад “Св. Св. Кирил и Методий” се извърши тържествена церемония по освещаване и връчване на знамето на IV-ти ученически гвардейски отряд. Церемонията на 3-и юни е под патронажа на президента на Република България Румен Радев и е с подкрепата на Министерството на отбраната, и любезното съдействие на Националната гвардейска част. Инициативата за създаването на гвардейския отряд е на доктор Денислава Ангелова - баронеса Плевенска, председател на асоциация "Докосни дъгата". Дамата е сред ВИП-гостите. Тържеството приключи с церемония - спектакъл "Искри", изпълнен от Националната гвардейска част. Официалното обявяване и наградите връчи лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов, в присъствието на кмета на града Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, официалните гости и много граждани.

В знак на благодарност директорът на гимназията, Коста Папазов, заяви пред всички:

За мен е чест и удоволствие да застана на този площад и да кажа думи на благодарност и гордост. Този ден – 3 юни 2018 г. е много специален и ще остане в историята на града ни и на Гимназия “К. Фотинов”, защото днес бяха връчени знамето на IV-ти ученически гвардейски отряд и тамбурмажора на II-ри ученически гвардейски оркестър.

Уважаеми гвардейци на ПГЕЕ, в ръцете си държите осветеното знаме, светинята, която е давала и дава сила и стимул на народите да вървят след нея и да правят чудеса от храброст. Дръжте се здраво за българската земя, за великия български дух. Търсете и съхранявайте българските традиции, носете с гордост този флаг и своята национална принадлежност – българска“.