Хор за патриотични песни

Хорът за патриотични песни към ПГЕЕ “К.Фотинов” е създаден през 2005 г. с преобладаващото участие на випуск 2005-2006.

Идеята възникна в часовете по отечествена история, когато стана ясно, че никой от учениците не беше чул за песента “Шуми Марица” – военен марш и химн на България, водил българският войник в не една война.

Целите не бяха амбициозни – трябваше да научим да пеем песните на България – онези, които са били знаме и водач на народа ни, с които сме тръгвали в бой и сме побеждавали врага. Песните, които са ни запазили като народ с достойнство и чест.

Първата крачка в реализирането на тази идея осъществихме с помощта  на г-н Радко Ловджиев – музикален ръководител и диригент с опит и висока квалификация. Всъщност той повярва в нас повече, отколкото ние вярвахме в себе си – той ни вдъхна увереност, че може да се качим и на сцена. Първате изява на хора беше по време на училищна викторина за българската история. Започнахме да “набираме скорост”.

Концертна изява на голяма сцена имахме през 2007г., когато в Бургаската опера проведохме училищния си празник. Последваха покани на други училища, национални и училищни праници.

Сценичните костюмите  като дизайн са препратка към българската гвардейска традиция и много успешно се свързват с характера на репертоара на хора. Ушихме ги след  като спечелихме  Проект на МОН за финансиране на извънкласни дейности.

Бивш диригент на хора е г-жа Илияна Пенчева – преподавател по музика в Университет “Проф.д-р Асен Златаров”. Тя е една от нас – винаги заредена с добро настроение и винаги искаща повече.

Вдъхновението ни е необяснимо – то идва от прожекторите на сцената, от аплодисментите на публиката, от удовлетворението за добре свършена работа, от песните, които пеем. Само който е бил на сцена може да  разбере вълнението ни преди участие и старанието ни в процеса на репетициите.

Последният концерт беше по време на организирания от община Бургас  Международен конкурс “Радост на брега” на 28 юни т.г., където спечелихме първо място. Настоящия диригент на хора е бивш възпитаник на гимназията, млад, амбициозен и вдъхновен Петко Янгьозов, който работи с огромен ентусиазъм с младите хористи.

Бъдещето е пред нас. Имаме идеи - имаме и воля и желания да ги осъществим. Имаме дръзновението да се борим да запазим тази традиция на нашето училище и ще го направим.

Да пееш, всъщност е удоволствие. Опитайте и вие!