Да запазим тялото си, емоциите и душата

Уважаеми родители, ученици и колеги!

Извънредното положение, в което сме, ни свари неподготвени.

Неподготвени за това, да си останем у дома по принуда. За това, да работим от домовете си не по свое желание. За това, да нямаме възможност да се виждаме когато, и с когото пожелаем. За това, да останем насаме със себе си за по-дълго време, отколкото по принцип го правим. За това, да видим изведнъж, колко са пораснали децата ни и колко отговорни са станали, без да сме го разбрали. За това, че за 48 часа училището стана електронно и на всички нас, и учители, и ученици, и родители,  се наложи бързо да преминем в един онлайн свят.

Предизвикателствата са безброй. Неизвестните също. Въпросите без отговор също. Страховете, които всички изпитваме също.

На първо място трябва да се пазим. Себе си, близките си.

 

Друго много важно нещо е да дезинфекцираме  информацията, за да се предпазите от дистрес. Всички фалшиви новини са дело на недобросъвестни хора, като причините да ги публикуват са най-различни - някои се забавляват от това, други са водени от религиозни или политически подбуди, от желание за власт над обществото, трети искат бърза популярност и много лайкове в страниците си в социалните мрежи. За да проверите информация е необходимо да влезете в сайта на Световната здравна организация, Министерство на здравеопазването, РЗИ или да проверите на страниците на водещите национални медии. Ако там не откриете нищо - значи информацията, на която сте попаднали е фалшива.

При наличие на проблем или тревога, не се колебайте да потърсите съдействие от учителите на Вашето дете, училищното ръководство и училищния психолог.