ГВАРДЕЙЦИ ОТ ПГЕЕ „КОНСТАНТИН ФОТИНОВ“ - УЧАСТНИЦИ В МЕНТОРСКА ПРОГРАМА „МЛАДЕЖИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ЧЕРНА ГОРА – МОСТ ЗА НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ“

45 участници в Менторската програма под надслов „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“, сред тях изявените гвардейци Иван Кьосев и  Димо Стоянов от ПГЕЕ „Константин Фотинов“ и дванадесетокласничката от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ Венислава Иванова, се срещнаха с министри на Черна гора и посетиха държавни институции. Визитите са част от финалния етап на пилотен проект, иницииран от Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, Асоциация „Докосни дъгата“, Посолството на Черна гора в Република България и подкрепен от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Председател на двете неправителствени организации е д-р Денислава Ангелова.

Стартът беше даден от Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Тя проведе мотивираща среща с младежите от финалния етап на Менторската програма „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“, а учениците я приветстваха с акапелно изпълнение на песента „Йовано, Йованке“. Вицепрезидентът благодари за милия жест, след което влезе в дискусия с участниците в проекта. Момчетата и момичетата разказаха за идеята на Менторската програма и как ще протече нейният заключителен етап в Черна гора. Те благодариха за оказаното съдействие от Президентството на Република България, под чийто патронаж е Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

На следващия ден се проведоха и първите срещи с министри и висши дипломати в държавни институции в Подгорица, Черна гора. Младежите бяха приветствани в сградата на Министерството на образованието, науката и иновациите от министър Анджела Якшич-Стоянович. Те се запознаха детайлно с образователната система на страната от Западните Балкани и научиха какви са бъдещите планове за развитие на сътрудничеството между Република България и Черна гора в тази област. В края на дискусията учениците активно задаваха въпроси към министър Стоянович, свързани с ползите и негативите от премахването на държавните такси за черногорските студенти, стимулирането на абитуриентите да кандидатстват в педагогически специалности, както и с ролята на Министерството за изграждане на спортни съоръжения в учебни заведения.

За участниците в Менторската програма денят продължи в местния Парламент – Скупщина. Представители от протокола на институцията разказаха на младежите за историята, развитието, модернизирането и съвременното функциониране на Парламента, след което разходиха гостите си из кулоарите и различните помещения на сградата. Българската група имаше възможност да разговоря с председателя на Комисията по образование, наука, култура и спорт Никола Ровчанин, който се спря на дългогодишното приятелство между Черна гора и Република България, както и на отличните двустранни отношения, характеризиращи се с постоянен дух на сътрудничество и взаимно уважение между двете държави.

Последва посещение в  сградата на правителството на Черна гора, където домакини бяха вицепремиерът и министър на младежта и спорта Драгослав Шчекич и министърът по правата на човека и малцинствата Фатмир Джека. Момчетата и момичетата се запознаха с работата и отговорностите на изпълнителната власт в Черна гора. Във встъпителното си слово вицепремиерът по въпросите на демографията и младежта Драгослав Шчекич поздрави присъстващите и изрази задоволството си, че е имал възможността да бъде домакин и да разговаря с млади хора. „Използвам възможността да обявя подписването на меморандум с Министерството на младежта и спорта на Република България в областта на спорта и младежта, който допълнително ще укрепи двустранните отношения и ще разкрие много възможности за обмен на знания , опит и ресурси, за да подобрим настоящата ситуация в гореспоменатите области", разкри той.

На гимназистите бяха връчени сертификати и последва съвместна фотосесия и обиколка на сградата. Младежите посетиха и залата, където се провеждат заседанията на правителството, Вицепрезидентът и министърът обясниха процеса на вземане на решения, както и работата на най-големия изпълнителен орган.

Обиколката на държавни институции беше обогатена и с визита на Министерство на външните работи на Черна гора, където генералният директор на страната за Европейския съюз и бивш посланик на Черна гора в Република България Снежана Радович приветства на отличен български език момчетата и момичетата. Акцентът на срещата падна върху историческите взаимоотношения на България и Черна гора след Берлинския конгрес, процеса на присъединяване на Черна гора към Европейския съюз и примера, който България трябва да следва за приемане на еврото като официална валута.

Младежите завършиха деня с посещение на Университета на Черна гора. Те успяха да се докоснат до академичната магия и от първо лице, тъй като обиколиха модерните сгради в кампуса на висшето учебно заведение и разговаряха със заместник-ректор професор Саня Пекович.

В следващите дни момчетата и момичетата се срещнаха с Драгослав Шчекич – заместник-министър председател и министър на младежта и спорта на Черна гора, Фатмир Джека – министър на правата на човека и малцинствата, както и с футболната легенда Деян Савичевич, който оглавява Футболния съюз на Черна гора.

Българската група връчи специални подаръци на всички свои домакини. Министри и висши дипломати получиха картини на Денислав Маринов, икони на Светите братя Кирил и Методий, „Български лица“ – фотопортрети през погледа на сицилианския фотограф Джосефин Карусо, лично подписани автобиографии на футболните легенди Христо Стоичков и Димитър Бербатов, Библията на родния спорт, събрала всички герои и триумфи от славната ни олимпийска история – „България на Олимп“ на издателство СофтПрес и традиционни подаръци, символизиращи регионите, от които има участници в Менторската програма.

В Менторската програма под надслов „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“, която стартира през декември 2023 година, се включиха над 700 момчета и момичета. Те проведоха дискусии с бившия временно управляващ Посолството на Черна гора в Република България Йелена Филипович-Стоянов. По време на срещите участниците акцентираха върху европейската интеграция, правата на човека и приятелските отношения между България и Черна гора. Като заключителна част от проекта най-добрите 45 ученици, избрани след конкурс за есе, са на посещение в Черна гора в периода 3-7 април с цел обмен на културни практики и традиции.

Те са подкрепени от Председателя на Административен съд – Пловдив Мариана Шотева, адвоката по медицинско право Владислав Божиков, заместник-председателя на Съвета на Директорите на „Национална спортна база“ ЕАД и зам.- директор на „Специализирана болница за активно лечение и хематологични заболявания Мартин Арсов и директори на училища. Дейността се осъществява със съдействието на дипломатическите мисии на Република България в Република Северна Македония, Република Косово, Република Албания и Черна гора, на директора на Дирекция „Ситуационен център“ към Министерство на външните работи Таня Димитрова и с финансовата подкрепа на Общините в България.