Дигитална трансформация в класната стая

Ключова дейност 1, сектор Училищно образование, Дигитална трансформация в класната стая, № 2023-1-BG01-KA122-SCH-000119177

Начална дата на проекта: 01.06.2023 г.

Крайна дата на проекта: 31.05.2024 г.

Продължителност на проекта: 12 месеца

5 учители от гимназията ще посетят два курса през лятото на 2023 година.

Курсът "Digital tools to bring the 4cs into your classroom" е в Атина, Гърция. Занятията са разпределени в 30 часа за 6 дни. Курсът е подходящ за учители, които желаят да научат как да включат 4Cs, четирите основни ключови компетенции – креативност, критично мислене, комуникация и сътрудничество в уроците си, и да ги прилагат в класната стая, особено чрез използването на подходящи дигитални инструменти. Участниците в курса ще придобият свои собствени идеи, стратегии, материали и планове за уроци, които ефективно включват и използването на дигиталните инструменти с цел повишаване на основните компетенции на своите ученици. Обучителните теми са: „Комуникацията-как да насърчаваме комуникацията чрез различни дейности, платформи и приложения“; „Креативност- какво означава, защо е важна, как да я насърчаваме“; „Критично мислене– основна стъпка в творческия процес. Стратегии и инструменти за насърчаване на критичното мислене у учениците“; „Сътрудничество – онлайн инструменти за насърчаване на сътрудничеството в клас“; “Включване на 4Cs дигитални инструменти в учебния процес“.

Вторият курс "There Is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning" е в Флоренция, Италия. Участниците ще се запознаят с някои от най-популярните и практични образователни приложения за преподаване и учене на учениците в по-широк кръг от теми, за да ги интегрират в класната стая като инструмент за подпомагане на обучение им. Обучителните модули са: „Технологии в класната стая“; „Безопасно използване на социалните медии“; „Превръщане на уроците в интерактивни“; „Въвеждане на уеб платформи и приложения“; „Обучение, базирано на игри“; „Различни начини на учене- приложения за различен и удобен начин за учене“. Участниците ще получат насоки как да използват мобилните устройства в уроците си, за да затвърдят своето лидерство и самочувствие сред учениците. Участниците в курса ще придобият умения как да използват ИКТ в клас, как да въвеждат уеб платформи и приложения, за да направят уроците си по- забавни и интерактивни. Те ще придобият умения за използване на платформи, базирани на викторини и образователни игри. Курсовете приключват с дискусия, финализиране на придобитите компетенции и получаване на сертификат.

 



Куровете се проведоха през месец септември 2023 в Атина и Флоренция. 

Участниците в курса "There Is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning" са Недка Шопова и Димитър Бинев, учители по професионална подготовка и английски език. 

Участниците в курса в Атина, Гърция "Digital tools to bring the 4cs into your classroom" са трима учители от гимназията: Венета Терзиева и Силвия Добрева - учители по английски език и Евелина Ганчева - главен учител в гимназията.