Фотиновата гора

В навечерието на патронния си празник ученици и учители от ПГЕЕ „Константин Фотинов“ Бургас посадиха няколко червени дъба и липи

Казват, че човек трябва да засади поне едно дърво в живота си. Следвайки тези думи и с грижа за природата и климата посвещаваме това събитие на нашия патрон Константин Фотинов – един изключителен родолюбец, писател и радетел за българското.

В един топъл есенен ден край Меден Рудник с усмивки на уста и лопати в ръка ученици и учители заедно посадиха четири дъба и три липи, поляха ги и си пожелаха здраве и сила. Дъбът е смятан за свещено дърво в културите на много народи. Символизира майката земя. В Древна Гърция е дървото на Зевс. А липата е дървото на богинята на любовта и плодородието, нейното славянско име е Лада. Смята се, че дървото носи женско начало. Едно време го наричали и „златно”. Под такова име се появява липата в съчиненията на древни мъдреци като Вергилий, Овидий и Плиний. В по-късни времена пък започнали да приемат липата като дървото на Богородица. Поверие гласи, че когато слиза на земята, духът ѝ се въплъщава именно в липа.

А и доставчикът на дръвчетата, един изключително сърцат човек, определено показа в какво е смисълът на достойното съществуване. Със сигурност част от възпитаниците на гимназията за първи път хванаха лопата, но това определено няма да е последният. Ентусиазмът зарази всички от близо и далеч – полуена е заявка за направа на къщички за птици и тогава, когато имената на участниците ще са само архивен фонд, животът ще продължава да оглася синевата благодарение на тях.

От името на ПГЕЕ ще видите табелки с класовете:

8 В – Програмиране на роботи с класен ръководител Анна Досева

8 Г – Програмно осигуряване с класен ръководител Анелия Русева

9 А – Компютърна техника и технологии с класен ръководител Маргарита Станева

9 В – Програмиране на роботи с класен ръководител Теодора Тодорова

10 Г – Програмно осигуряване с класен ръководител Светлана Янкова

10 Е – Електрически инсталации с класен ръководител Елена Кирязова и една обща от целия педагогически състав на гимназията.

Цялата инциатива по залесяване, както и педагогическото дърво се случи благодарение на директора на ПГЕЕ „Константин Фотинов“ г-жа Павлина Градишка.

Равносметката показва, че от всички посадени дръвчета, които са общо 45, 1/7 са наши – това си е добро начало на Фотиновата гора, така че вярваме, че тази смислена и количествена дейност, ще остане във времето и ще пребъде.

На събитието присъстваха зам.кметът Весна Балтина, Галина Симеонова - ръководител на Управляващия орган на ОП „Околна среда“ и ПОС 2021-2027 г. и главен директор на Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда", г-жа Агнес Монфре - ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия. Дейностите се реализират по проект „РегиониЗаКлимат“ (R4C) № 101093873, финансиран по програма Хоризонт Европа 2021-2027 и имат за цел изграждане на социална, икономическа и екологична устойчивост към екстремни климатични явления.

21 ноември 2023 година

„Меден рудник“, ул. „Кооператор“, до блок № 91