Библиотеката – новото място за срещи

В днешния забързан ден, когато всеки миг е ценност, а достъпът до качествена и достоверна информация е необходимост, подобни пространства, в които да четеш на спокойствие и в късните часове, са вече факт. Така че смело можем да твърдим, че Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“  е новото място за срещи. Сред книгите, сред тази атмосфера на поезията и мисълта можем да полетим не само в мечтите си чрез думите на писателите, а и да срещнем добра дума, искрена усмивка, сродна душа или верен приятел.

Интересни истории вече може да разкаже библиотеката за краткото си пребиваване на новото място. Не една и две любовни истории и приятелства са започнали там. Служителка разказа с широка усмивка за среща на новоизлюпила се възрастна двойка, за размяна на пламенни погледни, за весели закачки, за туптящия и „жив“ живот в библиотеката.

Със своя впечатляващ дизайн, новата сграда на улица „Кирил и Методий“ трудно може да остане незабелязана. Общата ѝ площ възлиза на 3941 квадратни метра и разполага с четири етажа – един подземен и три надземни, от които всички са достъпни за посетители. Посрещат ни стотици думи, които вдъхновяват или просто ни карат да се усмихнем – Библиотека, Солидарност, Духовност, Знание, Море, Бургас, България, Слово, Мъдрост, Култура, Древност, Творчество, Букви, Небеса, Устрем, Азбука и много други. Изписаните думи на стъклената фасада са по идея на Бургаската писателска общност и са предложени от културни дейци, гости и граждани на Бургас.

Ученици от девети клас на Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ се потопиха в атмосферата на Библиотеката. Инициативата е на техния преподавател по литература Теодора Тодорова. Идеята е тийнейджърите да научат повече за 135-годишната културна институция и кога получава името на големия български поет Пейо Яворов. А това се случва през 1978 г., когато се чества 100-годишния юбилей на поета,а самата библиотека е наградена с орден „Народна република България“ ІІ степен.

 Сами се включиха в почистване на книги със специален „душ“, участваха във виртуална викторина на Интерактивния под, разгледаха STEM стаята, както и изложбата, посветена на приказния герой Пинокио, чийто автор е италианският художник Франческо Де Франческо.

Надяваме се и Фотиновата библиотека, пазителката на ценности и спомени, да се доближи до модерната визия на привлекателно място за четене и учене, до център на културни събития и литературни четения, да стане притегателна сила с нова визия и съхранена стойност не само за младежите от гимназията, а и за целия град.

Вярваме в думите на кмета на Бургас, че „Образованието остава един от най-важните приоритети в работата на Община Бургас. За нас всеки лев, вложен в образование, е инвестиция в бъдещето на Бургас.“ и затова вярваме, че осъвременяването на училищните библиотеки ще започне съвсем скоро.

 

Прочетете повече за Историята на Фотиновата библиотека

http://pgee-bourgas.com/фотиновата_библиотека-4440.html